Selamat Datang Ke Blog Izza

Selamat Datang Ke Blog Izza

Rabu, 14 Oktober 2015

luka pembedahan berdarah balik

Assalammualaikum w.b.t

Terlebih dahulu syukur kerana saya berjaya lahirkan anak saya yang ketiga, anak lelaki yang ditunggu2 oleh keluarga belah suami. Apabila ingat pasal ni  saya teruja  nak mengandung lagi sebab baru jumpa satu group baru ican, khas untuk mereka yang dah pernah jalani cesearan. Insyallah, dengan segala tunjuk ajar mereka next pregnant saya, saya nak normal delivery, gentle birth..harap sesiapa yang baca artikel ni doakan saya ye.. amin

Ok, pendekkan cerita, saya dah jalani 2x csect..dan yang pasti sakit cset kali kedua ni teramat la sakit.. sampai xtertahan..
Hari pertama , csect doc suntik ubat tahan sakit, morfin tapi saya still xleh tido, sebab sakit sangat.. nurse siap tanya nape xtido sedangkan dah suntik morfin..saya still tersedar dan xleh tido..
Saya teringat shaklee kolagen.terus.saya telan satu sachet..sehari saya ambil dua sachet shaklee kolagen..

Alhamdulillah, berkat pengambilan ni sakit beransur hilang, darah nifas saya banyak sangat keluar.. kesan pengambilan kolagen membantu hilangkan sakit csect ni dan membuang darah kotor..

Semasa Csect pertama dulu, saya asyik makan ubat tahan sakit je. Sampai dah abs pergj pulak beli dekat klinik swasta. Xcukup dengan tue baby pun xdpt jaga, sakit sangat (masa ni first time dpt bby jadi xberapa pandai). Saya asyik kerja pam susu je, sebab xlarat susukan baby. Baby pun berat xberapa naik, misi cakap yela breastfeed guna botol camne nak naik. Tapi baby ni kuning sekejap je xmcm bby kedua.Masa ni xjumpa shaklee lagi. Jadi makan jela pape yang en suami belikan.

Csect kali pertama ni lagi teruk nanah banyak sangat dekat tengah2 jahitan. Tapi jahitan xterbuka cuma ia mcm berair sikit.Dekat dua mgu jugak baru baik sebab besar dan bnyak xmcm yang csect kali kedua. Nanah csect kali kedua ni dekat bawah jahitan bukan di tengah jahitan mcm csect pertama. Lagi satu luka csect pertama agak teruk sebab kawasan sekitar sampai merah. Ish memang menakutkan dan agak merisaukan.

Punca luka pembedahan bernanah

Sebenarnya biasa punca terbuka sebab kurang makan ubat dan xjaga permakanan. Mcm biasa la aku ni pemakan orang nya. Mse csect pertama tue aku xjaga sangat diri ku dan aku pernah terminum air soya. Ter ke?.. haha..xkot mcm yang kita tau soya kan gatal. Segala bentuk kekacang sume gatal. Mse csect pertama aku xjumpa shaklee lagi. Jadi terpaksa bergantung ubat hospital.
Yang csect kedua ni selain ada makan ikan bilis , aku ada makan telur sikit..haha padan muka kat diri sendiri. Kerana nafsu badan binasa, sebab kalau nak diikutkan aku dah amik kolagen. Sepatutnya xkan tumbuh apa2 atau keluar apa2 dari jahitan csect tersebut. Tapi nak buat cmne kalau makan xjaga, makan lah benda yang harga sejuta pun tetap xbaik.

Saya teruskan pengambilan kolagen sehingga anak saya disyaki kuning, time ni saya takut nak ambil apa2 hanya dengar pesanan org tua untuk hilangkan kuning anak saya ni..
Oleh kerana terlalu sibuk pasal anak kuning, saya xjaga diri saya asyik sibuk nak hilangkan kuning tue..mcam2 petua la cuba..nnt saya cerita dekat entry lain..
Kesannya lepas 20 hari , saya dapati dekat permulaan jahitan di bahagian bawah terdapat seakan jerawat, yang mengandungi nanah..

Hampir smgu bru nanah tue pulih sepenuhnya..doc kata nanah dibawah kulit saya, mungkin sebab kulit perut terlalu tebal..selepas saya 30 hari, saya dapati dibahagian nanah tue terdapat lubang kecil seperti hujung jarum jahit.
Di dalam lubang ini terkandung darah..saya mula rasa risau memikirkan dah 30 hari tapi jahitan xbaik lagi..teruk kan bersalin csect ni..saya memang serik..

Sebenarnya sepanjang 30 hari ni, saya hanya makan 2 kotak psti ikan haruan, sekotak kolagen shaklee, dan beberapa ekor ikan fresh haruan..saya terlupa tentang vitamin yang selama ni membantu saya, saya amalkan vitalea sebagai multivitamin unggul yang mengandungi 12 vitamin..

Apa lagi malam tue saya terus telan zinc complex 2 biji, vitamin e dan vitamin.

Zinc complex

Bertindak seperti pati ikan haruan yang berfungsi untuk menyembuhkan luka.zinc juga bertindak untuk memulihkan kembali tisu2 yang rosak.

vitamin c
mengandungi asid citrus dan bioflavonoid yang membantu dalam pemulihan semula bahagian dalam badan kita yang rosak. Vitamin c juga membantu menyembuhkan luka yang saya alami.

vitamin e

membantu untuk merawat parut luka akibat csect tue. Mencantikkan scar csect tue. Memberikan vitamin e secara semulajadi.

Setelah saya telan 3 biji vitamin ni, alhamdulillah esk nya, luka saya yang berlubang dan keluar darah tue dah elok. Saya pun rasa lebih sihat dan bertenaga. Susu alhamdulillah dah meriah bertambah meriah. Susu saya pekat dan berwarna putih macam susu segar. Nnt saya kongsikan cara tambah susu dekat entry lain.

Alhamdulillah, lega hati saya bila luka ni dah baik.tapi saya xnk kena lagi..mudah-mudahan saya berjaya vbac..insyallah.amin

Atas ni gambr vitamin yang bantu pulihkan luka saya.

Adakah anda juga mengalami keadaan cmni?..
Jom share pengalaman dengan saya..

Iza
0193905919
Izzapis1505@gmail.com
Cod johor bahru, melaka , mersing, kota tinggi

Sabtu, 30 Mei 2015

melahirkan anak secara ceaseran kurang 6 bulan dah mengandungm


Assalammualaikum w.b.t
Apa khabar semua, diharapkan sihat hendaknya..
Harini saya terpanggil untuk berkongsi kisah hidup saya yang mungkin boleh menjadi panduan kepada semua. Saya melahirkan nur khalisha secara kaedah ceasarean, selepas bersalin saya merasakan amat sukar menjaga luka ceaser ini berbanding bersalin secara normal untuk anak pertama. Walaupun anak pertama meninggal, tetapi ketika dalam pantang boleh dikatakan tiada masalah langsung. Luka saya sembuh selepas 2 minggu. Walaupun saya 'travelling' jauh untuk pergi temuduga. Tetapi kesakitan yang saya rasai ketika bersalin ceaser jauh lebih sakit jika dibandingkan kesakitan bersalin normal. Walaupun anak pertama saya tiada bersama ketika berpantang. Tetapi kesakitan dan kepedihan yang dirasai berbeza ketika berpantang kedua. Anak pertama saya meninggal dalam perut sewaktu kandungan berusia 36 minggu. Jantung berhenti berdegup, selepas diagnosis dijalankan bayi didapati sudah berak dalam perut. Saya dipaksa untuk melahirkan dia. Pintu rahim tidak terbuka, 0 cm. Doktor terpaksa memasukkan dua x ubat pembukaan jalan. Hasilnya selepas 3 hari baru boleh kuarkan anak syurga saya ini. Saya redha dan dipermudahkan. Anak syurga ini dapat dikeluarkan dengan sekali sahaja sekaligus bersama dengan uri. Nampak x penghuni syurga memudahkan ibu dia melahirkan dia ke dunia.
Berbalik, kes ceaser tadi selepas anak kedua berusia 5bulan, saya telah mula masuk kerja dan saya dapati luka ceaser saya masih lagi sakit. Saya sering mengambil ubat tahan sakit untuk menghilangkan rasa sakit ni.
Masa dalam pantang pun begitu, sakit sangat. Anak saya 20 hari hisap susu 'non direct feeding' iaitu menyusukan bayi menggunakan susu badan tetapi dengan menggunakan botol. Kebanyakan masa suami yang menyusukan anak menggunakan botol. Saya xlarat memegang dia, terlalu sakit. Bermacam ubat saya cuba untuk pulihkan luka, sampai la saya berjumpa dengan kak nurul huda yang memperkenalkan shaklee kepada saya.
Benda pertama yang saya cuba adalah esp iaitu energizing soy protein.


Hasilnya amat mengagumkan, sakit yang dirasai beransur-ansur pulih. Pergelangan tangan saya yang masuk angin ketika berpantang, juga kembali sembuh.
Saya juga mencuba set menyusu seperti di bawah;


Ahad, 18 Januari 2015

Apa itu listeriosis????

Artikel ini saya dapati dalam surat khabar NST edisi harini 18.1.2015. Akhbar ini berbahasa inggeris, tetapi tidak mengapa saya dah tolong translate kan..

Dilaporkan semua epal hijau dan merah keluaran dari California tidak boleh dimakan kerana dijangkiti virus Leptirosis.

Apa itu Lestiriosis bakteria?
  • Listeriosis adalah jangkitan yang berpunca dari bakteria yang bernama 'Listeria monocytogenes'
  • Seseorang boleh dijangkiti dengan memakan makanan yang mengandungi bakteria tersebut
  • Wabak ini menyerang sistem imun dan melemahkannya
  • Orang tua, wanita hamil, bayi baru lahir, pesakit kanser, pesakit diabetes dan pesakit AIDS adalah mereka yang berisiko untuk dijangkiti.
Bagaimana seseorang dijangkiti ?
  • Bakteria boleh dijumpai dalam makanan dan minuman, termasuk makanan yang diproses, apabila makanan itu telah dicemari dengan virus ini biasanya mengambil masa 3 minggu untuk virus ini merebak.
Simptoms 
  • Demam, sakit sendi, diarrhea atau muntah, sakit kepala, kekejangan leher dan bagi sesetengah kes boleh membawa maut.
  • Simptom boleh membawa kepada berminggu, tempoh hayat bakteria tersebut 21-70 hari.
  • Wanita hamil yang dijangkiti berisiko untuk keguguran, kelahiran pramatang dan kelahiran kematian.
Rawatan
  • Ia boleh dirawat dengan antibiotik
Pencegahan
  • Elakkan makanan separuh masak, seperti daging lembu, daging babi atau makanan yang tidak masak sepenuhnya.
  • Sayur-sayuran perlu dibasuh dengan teliti sebelum dimasak atau dimakan.
  • Jauhkan daging mentah dengan sayuran atau makanan yang telah dimasak.
  • Elakkan susu yang telah dibuka dan makanan yang tidak dipastur dengan baik.
  • Selepas mengendali makanan yang tidak dimasak,  basuh tangan, pisau dan alat pemotongan serta papan pemotong.
  • Gunakan makanan beku dan siap dimasak dengan segera, jangan tunggu hingga berminggu.

                                                       
 Anda juga boleh amalkan pemakanan sihat dengan mengambil suplimen tambahan seperti vitamin c dan multivitamin vitalea.Ini untuk memperkuatkan sistem imun tubuh. Garlic juga memperkuatkan sistem imun tubuh boleh juga didapati.

    








Diharapkan perkongsian saya ini mendapat manfaat untuk anda semua.

izzapis1505@gmail.com

Rabu, 7 Januari 2015

cara menjaga pertumbuhan kanak-kanak




Assalammualaikum w.b.t

bulan ni promo hebat khas untuk anak-anak kita yang kita sayangi. Saya sendiri memberi anak saya yang berumur setahun 7 bulan vitamin c chew dan vitalea chew. Hasilnya alhamdulillah anak saya kini jarang demam dan jatuh sakit. Tambahan lagi dengan promo hebat bulan ni  BUY 3 FREE 1 VITALEA CHEW


 Vitalea ni mudah diserap kerana boleh dihisap , tidak dalam bentuk kapsul atau tablet. Lebih mudah bagi anak-anak kita makan dan amat menyeronokan. Vitalea juga bagus diambil sekali dengan vitamin c chew. Ini kerana selain untuk menguatkan sistem imun tubuh ia juga menjaga tumbesaran anak kita.

vitamin c chew juga seperti vitalea chew mudah serap dan hadap. Ini kerana ia tidak dalam bentuk tablet atau kapsul. Selain itu , anak anda juga boleh mendapat khasiat yang sewajarnya dengan meal shake. Ini juga termasuk dalam set kanak-kanak.
inginkan sebarang pertanyaan

izzapis1505@gmail.com
www.izzapis1505.blogspot.com
0193905919
cod johor bahru, melaka